Pagina wordt geladen ...
Hulp nodig? Ons team staat voor je klaar! bel ons Bel met 0528 23 33 37

Security Update

Ransomware versleutelt en vernietigd uw bestanden

Al weer geruime tijd strijdt de IT-wereld tegen zogenaamde ransomware. Een veelvoorkomende variant heet Cryptolocker. Omdat deze ransomware nog regelmatig slachtoffers blijft eisen voorzien wij u in deze nieuwsbrief graag van wat extra informatie en geven we tips hoe u deze bedreiging te slim af blijft.

Hoe werkt het?
Ransomware dringt meestal uw systeem binnen als vermomde e-mailbijlage. Wanneer u deze bijlage opent wordt de malware geactiveerd en worden al uw persoonlijke bestanden versleuteld. Ook bestanden in uw bedrijfsnetwerk vallen razendsnel ten prooi. Zodra het versleutelproces voltooid is krijgt u als gebruiker bericht dat u "losgeld" moet betalen om weer toegang te verkrijgen tot uw bestanden.
 

Het is inmiddels bekend dat het daadwerkelijk betalen veelal niet leidt tot het ontsleutelen van uw bestanden. Doet u dit wel dan bent u dus dubbel slachtoffer.

Hoe te voorkomen?
Omdat het technisch zo goed als onmogelijk is de versleuteling te kraken is voorkomen dus beter dan genezen. Daarom de volgende 3 adviezen;

1. Zorg voor up-to-date antivirussoftware
Vanzelfsprekend is dit de eerste stap om besmetting tegen te houden. Het is geen garantie maar hiermee vergroot u wel de kans dat het virus wordt gedetecteerd en vroegtijdig wordt gestopt. Werkt u in onze Cloud? Dan zorgen wij natuurlijk voor een up-to-date antivirus en anti-malware pakket.

2. Maak regelmatig een back-up
Een back-up van uw gegevens is essentieel indien het toch te laat is. Let er wel op dat deze back-up op een extern apparaat wordt opgeslagen. De malware verspreid zich namelijk razendsnel via alle aangesloten apparatuur, dus ook richting externe schijven en netwerklocaties. Werkt u in onze Cloud? Dan zorgen wij uiteraard voor een betrouwbare back-up.

3. Let op verdachte e-mails
Cryptolocker en andere ransomware wordt voornamelijk verspreid via e-mail. Let dus extra goed op inkomende e-mail, ook al lijkt deze afkomstig te zijn van een bekende persoon of organisatie. Twijfelt u of een e-mail wel te vertrouwen is open deze e-mail en de bijlage dan niet! Klik ook niet op een link in een bericht dat u niet vertrouwd. Deze kan u ook leiden naar een website die uw computer infecteert.  Bent u even niet zeker over een bepaald bericht, neemt u dan telefonisch contact op met de afzender, of vraag ons om advies. Wij kijken graag even met u mee. 

website beheer dotsolutions
clientportaal telefonieportaal Tim, onze app Help mij